PhD defense by Esben Bolvig Mark

Klinisk Institut, Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital har den glæde at invitere til ph.d.-forsvar ved Esben Bolvig Mark, Medicinsk Gastroenterologisk afdeling, som forsvarer ph.d.-afhandlingen: Detailed motility and function of the opioid-affected colon - A study based on MRI and the electromagnetic capsule system

29.03.2019 kl. 13.00 - 16.00

Fredag den 29. marts 2019 kl. 13.00
I auditoriet, Forskningens Hus, Aalborg Universitetshospital

Asbjørn Mohr Drewes, Professor, MD, DMSc, PhD
Mech-Sense, Medicinsk Gastroenterologisk og Hepatologisk afdeling
Aalborg Universitetshospital

Jens Brøndum Frøkjær, Professor, MD, PhD
Mech-Sense, Radiologisk afdeling
Aalborg Universitetshospital

Lasse Riis Østergaard, Associate Professor, PhD
Institut for Medicin og Sundhedsteknologi
Aalborg Universitet

Allan Carlé, Clinical Associate Professor, MD, PhD (chair)
Aalborg Universitetshospital, Denmark

Bodil Ohlsson, Professor, MD, PhD
Skåne University Hospital, Sweden

Alexander Menys, PhD
University College London, United Kingdom

Opioider som morfin, bliver ofte brugt i behandlingen af akutte og kroniske smerter, hvilket desværre kan medføre en række bivirkninger i mavetarmkanalen. Opioidinduceret forstoppelse er den hyppigste bivirkning, og 40-70% af patienter i opioidbehandling får forstoppelse.

Opioidinduceret forstoppelse bliver normalt behandlet med afføringsmiddel. Denne behandling kan være ineffektiv og bidrager ofte med yderligere bivirkninger i mavetarmkanalen. En nyere behandlingsmetode benytter perifert-virkende opioid antagonister (f.eks. naloxegol), som specifikt behandler forandringer i tarmvæggen forårsaget af opioidbehandlingen.

Det overordnede formål med dette ph.d.-projekt var at udvikle og etablere målemetoder til at måle på tyktarmsfunktion og anvende dem til at teste tarmens fysiologi under opioidbehandling og efterfølgende under behandling med en opioid-antagonist. Projektets første formål var at udvikle og validere objektive målemetoder til at undersøge tyktarmens kontraktionsmønstre, volumen og indhold ved brug af magnetisk resonans (MR) skanninger og motilitetskapsler (3D-Transit). Det andet formål var at bruge de nyudviklede metoder til at vurdere, hvordan behandling med opioidet oxycodon påvirker tyktarmens kontraktionsmønstre samt volumen og tørhed af tyktarmsindholdet. Det tredje formål var at vurdere, hvor effektivt opioid-antagonisten naloxegol kombineret med oxycodon kunne modvirke de opioidinducerede ændringer i tyktarmens kontraktionsmønstre.

Projektets resultater viste, at oxycodonbehandling, i forhold til placebo, påvirker tyktarmens kontraktionsmønstre og tarmindhold. Naloxegol modvirker de fleste af bivirkningerne. Derudover viste ph.d.-studiet, at de benyttede metoder kunne anvendes til at undersøge normal tyktarmsfysiologi samt den komplekse patofysiologi bag opioidinduceret forstoppelse.

Klinisk Institut, Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital

Forskningens Hus, Sdr. Skovvej 15, 9000 Aalborg