PhD defense by Marie Nerup Mortensen

Klinisk Institut, Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital har den glæde at invitere til ph.d.-forsvar ved Marie Nerup Mortensen, Kulinarium, Patientkøkkenet, som forsvarer ph.d.-afhandlingen: MENU PLANNING BASED ON THE MRC-GUDIANCE TO INCREASE ENERGY AND PROTEIN INTAKE IN NUTRITIONAL RISK PATIENTS BY DEVELOPMENT AND TEST OF THE KULINA-MODEL

04.12.2019 kl. 13.00 - 16.00

Onsdag den 4/12-2019 kl.13.00
I auditoriet syd, Aalborg Universitetshospital

Associate Professor Mette Holst
Center for Nutrition and Bowel Disease, Aalborg University Hospital and
Department of Clinical Medicine, Aalborg University, Aalborg, DK

Professor Henrik Højgaard Rasmussen
Center for Nutrition and Bowel Disease, Aalborg University Hospital and
Department of Clinical Medicine, Aalborg University, Aalborg, DK

Professor Bent Egberg Mikkelsen
Department of Learning and Philosophy, Aalborg University, DK

Associate Professor Frode Slinde
Head of Department. PhD.
Department of Food and Nutrition, and Sports Science University of Gothenburg, S

Associate Professor
Department of food science section – Design and consumer behavior
University of Copenhagen, DK

Associate Professor (chairman)
Department of Clinical Medicine, School of Medicine and Health, Aalborg University, DK

Hospitals køkkener tilbereder dagligt et stort antal måltider der serveres for patienter til støtte for behandling. Til trods for dette, er sygdomsrelateret underernæring (DRM) et ofte forekommende problem, der berøre en tredjedel af alle indlagte patienter.

Formålet med denne afhandling var at øge energi og protein indtaget hos patienter i risiko for DRM, gennem udvikling og test af en multimodal model, ”Kulina- modellen” til udvikling af hospitalsmad målrettet patienter i ernæringsmæssig risiko, baseret på MRC-guiden (Medical Research Council).

Det første studie viste at protein beriget morgenmad udviklet i samarbejde med thorax kirurgisk og karkirurgisk patienterne bidrog med i gennemsnit 22% af det individuel daglig behov for protein og 24% af behovet for energi vs. 14% (protein) og 18% (energi) i den retrospektive kontrolgruppe.

Det andet studie viste at høj energi- og protein mellemmåltider udviklet i samarbejde med abdominal kirurgisk og lunge medicinske patienter øgede energi og protein indtaget til mellemmåltiderne samt totalt over døgnet. Gennemsnitlig energi indtag til mellemmåltiderne steg fra 55% til 118% og protein indtaget steg fra 30% til 112%.

Konklusion på afhandlingen var, at gennem udvikling og implementering af ”Kulina- modellen” var det muligt at forbedre energi og proteinindtaget i medicinske og kirurgiske patienter i risiko for DRM, sammenlignet med standard hospitals koncepter for morgenmad og mellemmåltider. Kulina- modellen forventes at kunne bruges som ramme for fremtidige udviklingstiltag i ernæringstruede patienter på hospital.

Klinisk Institut, AAU og Aalborg Universitetshospital

Aalborg Universitetshospital, Syd, Hobrovej 18-22