PhD defense by Mathilde Frahm Laursen

Klinisk Institut, Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital har den glæde at invitere til ph.d.-forsvar ved Mathilde Frahm Laursen, Psykiatrien, som forsvarer ph.d.-afhandlingen: Diagnostic Characteristics and Outcomes of Bipolar Disorder in Children and Adolescents

24.01.2020 kl. 13.00 - 16.00

Fredag den 24. januar 2020 kl. 13.00
I Festsalen (Indgang 6, mødelokale C)
Psykiatrien, Aalborg Universitetshospital

Forsvaret foregår på engelsk.

Efterfølgende vil der være reception. Alle er velkomne.

Associate Professor René Ernst Nielsen, Psychiatry, Aalborg University Hospital, Aalborg, Denmark
Department of Clinical Medicine, Aalborg University, Aalborg, Denmark

Professor Rasmus W. Licht, Psychiatry, Aalborg University Hospital, Aalborg, Denmark;
Department of Clinical Medicine, Aalborg University, Aalborg, Denmark

Professor Christoph U. Correll, Department of Child and Adolescent       Psychiatry, Charité Universitätsmedizin, Berlin, Germany;
Department of Psychiatry and Molecular Medicine, Donald and Barbara Zucker School of Medicine at Hofstra / Northwell, Hempstead, NY, USA;
Center for Psychiatric Research, Manhasset, NY, USA;
Department of psychiatry, The Zucker Hillside Hospital, Nortwell Health, Glen Oaks, NY, USA

Associate Professor Søren Hagstrøm, Department of Pediatrics, Aalborg University Hospital, Denmark;
Department of Clinical Medicine, Aalborg University, Aalborg, Denmark

Professor Benedetto Vitiello, Child and Adolescent Neuropsychiatry, University of Turin, Turin, Italy;
John Hopkins University, Department of Mental Health, School of Public Health, Baltimore, MD, USA

Professor Niels Bilenberg, Department of Child and Adolescent Mental Health, University of Southern Denmark, Odense, Denmark;
Mental Health Services in the Region of Southern Denmark, Odense, Denmark

Bipolar lidelse er en tilstand som oftest kendetegnes ved udsving i humør, aktivitet og impulsivitet.

Det er en af de psykiatriske tilstande med højest forekomst af psykiatrisk komorbiditet og med væsentlig øget mortalitetsrate sammenlignet med baggrundsbefolkningen, ligesom der i forhold til denne ses en betydelig kortere levetid.

Bipolar lidelse var i mange år hovedsageligt en diagnose givet patienter over 18 år, men over de seneste årtier er incidensen af børn og unge steget. Tidligere forskning tyder på, at børn og unge diagnosticeret med bipolar lidelse havde en dårligere prognose sammenlignet med personer, der først blev diagnosticeret i voksenalderen.

Denne afhandlings formål er at undersøge karakteristika ved diagnosen bipolar lidelse hos danske børn og unge i perioden 1995 til 2014, herunder en sammenligning af forløb hos denne patientgruppe overfor voksne med bipolar lidelse, samt kontroller bestående af patienter med skizofreni og psykiatrisk raske personer.

Afhandlingen består af tre studier: Studie 1 er et registerbaseret studie, som undersøger sygdomsrelaterede outcomes hos patienter med bipolar lidelse i forhold til en psykiatrisk syg kontrolgruppe samt i forhold til en psykiatrisk rask kontrolgruppe.

Studie 2 er et journalbaseret studie, som undersøger hvilke symptomer og karakteristika, der beskrives i patientjournalerne inden den episode, som leder til første bipolar diagnose. Ligeledes beskrives ud fra patientjournalerne det symptombillede, som er til stede ved første bipolar diagnose.

Studie 3 er et registerbaseret studie, som undersøger den diagnostiske stabilitet over tid. Derudover undersøges hvilke faktorer, der øger risikoen for at skifte diagnose.

Klinisk Institut, AAU og Psykiatrien, Aalborg Universitetshospital

Festsalen, Psykiatrien, Mølleparkvej 10, 9000 Aalborg